Header

Content Copy Paste Ethiek

Copy Paste Ethiek

Na meerdere ‘copy paste’ ervaringen de afgelopen weken voel ik de behoefte om dit even van mij af te schrijven. En ik schrijf (helaas) niet gemakkelijk. Soms ben ik wel een halve dag bezig om mijn gedachten(kronkels) enigzins begrijpelijk voor anderen te formuleren. Ik doe het overigens graag. Kennis delen. Om jou te inspireren. Te helpen met het in context plaatsen van ontwikkelingen. Of simpelweg te voorzien van een paar handige tips. Liefst zo veel mogelijk direct praktisch toepasbaar. Het verder delen van deze kennis in jouw eigen netwerk stel ik bijzonder op prijs. Leuk zelfs. In welke vorm je dat doet vind ik minder interessant. Een verwijzing via een link, een (re)tweet of zelfs het overnemen van (delen van) de content op je eigen website of blog. Ik vind het prima. Het is dan ook een bewuste keuze van mij om mijn blogs niet te voorzien van ‘copyright’ maar deze te publiceren onder ‘creative commons‘. Waarbij ik ook nog eens heb gekozen voor de licentie ‘naamsvermelding-gelijk delen‘. Dus zelfs het gebruik van mijn blogs voor commerciele doeleinden vind ik prima. Dat je maar mag genieten van het beleg op je brood. En misschien tijdens het genieten even aan mij denkt ;-) .

 

Kijk eens, zelf gebakken!


HEMA TaartNu merk ik de laatste tijd steeds vaker dat mensen er een gewoonte van maken om content letterlijk te kopieren en onder hun eigen naam te publiceren. Het is een beetje als een taart (content) bij de HEMA halen, deze thuis in een bakvorm (blog, website) proppen en tegen je gasten zeggen dat je heel de ochtend in de keuken hebt gestaan om deze heerlijke taart te bakken. Extra zuur is dat met name mijn blogs over Content Curation en Social Media Strategie hier doelwit van zijn. En Content Curation is toch net even wat anders dan het copy-pasten van content. Om binnen de metafoor te blijven: prima om de taart bij de HEMA te halen. Leg er wat extra aardbeien op, een flinke toef slagroom een een kwalitatief goeie kop koffie erbij. De taartdoos kun je zonder enig gevoel van schaamte op het aanrecht laten staan. Een beetje van jezelf, en een beetje van de HEMA (met dank voor de inspiratie van Maggi).

 

Een voorbeeld: zoek de 10 verschillen


Vandaag was het weer zover, ik kwam deze publicatie tegen. Een vrijwel (90%) letterlijke kopie van teksten uit mijn blogs. En een vermelding van mijn artikelen als bron. Dat wel. Waarom ik er dan moeite mee heb? Hierom:

  • Bronvermelding zonder link naar de bron (jammer, maar kan ik nog wel mee leven)
  • In mijn artikelen verwijs ik regelmatig naar externe bronnen. Handige tools die ik adviseer om te gebruiken en MIJN bronnen. In dit artikel zijn alle externe links verwijderd. Wel zijn er enkele interne links naar eigen artikelen toegevoegd.
  • Volledig in strijd met het onderdeel ‘gelijk delen’ van mijn creative commons license; het artikel is onder copyright van ZBC gepubliceerd?!
Copyright?

Copyright?

  • Om het artikel (lees: mijn artikel) te downloaden, printen of mailen moet de lezer een profiel aanmaken op de ZBC website, akkoord gaan met de algemene voorwaarden van ZBC en hiermee een vrijbrief afgeven voor allerlei commerciele uitingen van ‘ZBC kennisbank, haar partners of andere derden met (ex-) abonnees, zowel per webevent, e-mail, telefoon als anderszins.’. Zucht….
  • Modellen zijn, in plaats van deze te gebruiken en naar de bron te verwijzen, nagemaakt. Laat voorop staan dat ook ik mij laat inspireren door een diversiteit aan bronnen. Online & Offline. Daar waar mogelijk vermeld ik deze bronnen graag. Bij gedachtenkronkels is dat soms lastig, het zijn puzzelstukjes die bij elkaar komen en van waaruit ik een eigen beeld vorm. De auteur van ZBC Kennisbank (hierbij dus bronvermelding met link) maakt het in mijn beleving wel erg bont. Zie hieronder aan de linkerzijde het model zoals ik dit publiceerde in mijn blog en aan de rechterkant het model zoals deze is gepubliceerd in het artikel op ZBC Kennisbank. Zoek de 10 verschillen…
Content Curation Model - Zoek de 10 verschillen

Content Curation Model - Zoek de 10 verschillen

Zo kan het ook…

 

Gelukkig heb ik ook heel veel goede voorbeelden. Zo is Richard Kok van Misset Horeca heel consequent in het vermelden van bronnen. Al is het maar een quote vanuit een telefoongesprek. Jan Willem Alphenaar gaat nog een stap verder; daar krijg je een auteursprofiel zodat je jouw content wanneer relevant voor de doelgroep gewoon zelf onder je eigen naam op zijn weblog kan publiceren…

Een paar handige tips:

  • Respecteer de wensen van de auteur in relatie tot delen (dus altijd even goed kijken wat hierover op de website staat);
  • Plaats zowel een tekstuele verwijzing als een link naar je bronnen waar mogelijk;
  • Als een artikel jou geinspireerd heeft is zeker leuk voor de auteur om dit middels een reactie onder het orginele artikel even te laten weten;
  • En last but not least: Voeg waarde toe. Contextualiseer de content voor jouw lezers!

En jij? Hoe ga jij hier mee om?

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen en mening in relatie tot het ‘lenen’ van content. Laat je het weten door een reactie achter te laten?

PS De foto van de Copy/Paste Tweeling heb ik geleend van www.tudodimenina.com.br. De foto van de HEMA taart komt van Promofolder.nl. De aanbieding is echter vervallen ;-)